Jadłospis

 INFORMACJA O OBIADACH

S Z A N O W N I  R O D Z I C E

 Za obiady w maju proszę zapłacić do 30 kwietnia

W przypadku nieobecności dziecka posiłki można odwołać do godz. 9.00 pod numerem telefonu 512 792 477

Gorąco prosimy o dokonywanie wpłat za obiady wydawane w Szkole Podstawowej nr 163 przy ul. Osieckie 28/32 w formie przelewowej w Banku Handlowym na nr konta:

78 1030 1508 0000 0005 5076 1076

Na przelewie należy podać:

Numer szkoły, nazwisko i imię dziecka, klasę, miesiąc za który dokonywana jest opłata np.:  „SP 163, Kowalski Jan, 1a, 05/2024, obiad”

Cena obiadu wynosi  – 7,00 zł

Obiady w maju  kosztują 126,00 zł (18 dni od 6 do 29 maja)

Za obiady 2 i 31 maja (dni bez zajęć dydaktycznych) należy dodatkowo dopłacić po 7 zł za obiad z informacją na przelewie.

 

Rodziców, którzy wpłacili za posiłki po terminie prosimy o  informację pod nr telefonu 512 792 477.


J A D Ł O S P I S  08.04 – 12.04.2024

       08.04 PONIEDZIAŁEK

Zupa ogórkowa 250 ml

Spaghetti carbonara 220 g

                                        Kompot 200 ml                               *1,3,7,9

                                                                           Jogurt 

      09.04 WTOREK

Zupa jarzynowa z makaronem 250 ml

Pierogi z mięsem 200 g

Surówka z warzyw mieszanych 80 g

Kompot 200 ml

Banan

                                                                                     *1,7,9

10.04 ŚRODA

                                       Zupa krem z zielonego groszku z grzankami   250 ml                                       

  Udko pieczone 90 g

Ziemniaki 150 g

Marchewka zasmażana 80 g

                                                  Kompot     80 g                         *1,3,7,9

  Jabłko         

      11.04 CZWARTEK

                                                                      Zupa szczawiowa 250 ml

     Pulpet z indyka w sosie żurawinowym 80 g

Kasza gryczana biała 150 g

Surówka z selera i brzoskwini 80 g

                                                                                Kompot      200 ml             

                                                      Bułeczka z makiem                              *1,3,7,9  

12.04 PIĄTEK

     Zupa z soczewicy 250 ml

Ryba smażona 90 g

Ziemniaki 150 g

Surówka z kiszonej kapusty 80 g

Sok tłoczony 200 ml

                                                 Napój owsiano-czekoladowy                               *1,3,4,9

Jadłospis może ulec zmianie

* alergeny


J A D Ł O S P I S  15.04 – 19.04.2024

 

       15.04 PONIEDZIAŁEK

Zupa pomidorowa z makaronem 250 ml

Kotlet z piersi z kurczaka 90 g

Ryż jaśminowy z warzywami 150 g

                                    Kompot 200 ml                           *1,3,7,9

 

    16.04 WTOREK

Zupa kalafiorowa 250 ml

Kotlet mielony 80 g

Ziemniaki 150 g

Młoda kapustka 80 g

Kompot 200 ml

                                                                                                                 *1,3,7,9

17.04 ŚRODA

                                                                         Zupa ziemniaczana 250 ml                                       

  Pizza 220 g

Ketchup

                                          Sok tłoczony owocowy 200 ml                *1,3,9

 

      18.04 CZWARTEK

      Zupa chrzanowa    250 ml

Gołąbki w sosie pomidorowym  110 g

Ziemniaki

                                                        Kompot                                           * 1,7,9

 

            

19.04 PIĄTEK

 

     Zupa krem z brokułów 250 ml

Ryba smażona  90 g

Ziemniaki 150 g

Mizeria z rzodkiewką 80 g

                                                  Sok owocowy     200 ml                            *1,3,4,7,9                                                               

 

Jadłospis może ulec zmianie

* alergeny


Zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)

INFORMACJE DOTYCZĄCE ALERGENÓW

Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz. U UE L 304 z dnia 22 listopada 2011 r.)

WYKAZ SUBSTANCJI LUB PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, owies, orkisz, kamut i ich odmiany hybrydowe)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne
  6. Nasiona soi i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy produkty pochodne tj.: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 ml/litr
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

Na jadłospisach są zamieszczone numery alergenów (od  1 do 14)


Zasady posługiwania się kartą obiadową na stołówce szkolnej.

  1. Uczeń uczęszczający na stołówkę szkolną po opłaceniu obiadów otrzymuje kartę, która weryfikuje płatność i upoważnia go do wstępu na stołówkę.
  2. Elektroniczna karta obiadowa jest wydawana uczniowi bezpłatnie.
  3. W przypadku braku karty należy niezwłocznie poinformować o tym intendenta.
  4. W sytuacji zniszczenia lub zgubienia karty uczeń, po wpłacie 6,00 zł u kierownika stołówki otrzymuje kolejną kartę.
        W czasie oczekiwania na wyrobienie nowej karty obiadowej, uczeń może odebrać posiłek, pod warunkiem że ,opłata za wyżywienie jest uregulowana.
  5. Uczeń, po wejściu na stołówkę przykłada kartę do czytnika elektronicznego na, którym wyświetlany jest komunikat:
     – Obiad wydano (kolor zielony) – uczeń powinien wejść na stołówkę
     – Brak deklaracji posiłku (kolor czerwony) – obiad nieopłacony, w tej sytuacji uczeń  nie otrzyma posiłku do czasu uregulowania wpłaty.
  6. Karta jest własnością szkoły, uczeń kończąc naukę w szkole lub w momencie całkowitej rezygnacji z posiłków zobowiązany jest do jej zwrotu.
    Zwrócona karta nie może być zniszczona ( podpisana, pomazana, przedziurawiona, pęknięta, zabrudzona).