Jadłospis

 INFORMACJA O OBIADACH

S Z A N O W N I  R O D Z I C E

 Za obiady w maju proszę zapłacić do 30 kwietnia

W przypadku nieobecności dziecka posiłki można odwołać do godz. 9.00 pod numerem telefonu 512 792 477

Gorąco prosimy o dokonywanie wpłat za obiady wydawane w Szkole Podstawowej nr 163 przy ul. Osieckie 28/32 w formie przelewowej w Banku Handlowym na nr konta:

78 1030 1508 0000 0005 5076 1076

Na przelewie należy podać:

Numer szkoły, nazwisko i imię dziecka, klasę, miesiąc za który dokonywana jest opłata np.:  „SP 163, Kowalski Jan, 1a, 05/2024, obiad”

Cena obiadu wynosi  – 7,00 zł

Obiady w maju  kosztują 126,00 zł (18 dni od 6 do 29 maja)

Za obiady 2 i 31 maja (dni bez zajęć dydaktycznych) należy dodatkowo dopłacić po 7 zł za obiad z informacją na przelewie.

Rodziców, którzy wpłacili za posiłki po terminie prosimy o  informację pod nr telefonu 512 792 477.


J A D Ł O S P I S  22.04 – 26.04.2024

       22.04 PONIEDZIAŁEK

Zupa barszcz biały 250 ml

Gulasz wołowy z warzywami 100 g

Kasza pęczak 150 g

Ogórek kiszony 70 g

                                        Kompot 200 ml                               *1,7,9

                                                                  

23.04 WTOREK

Zupa kapuśniak 250 ml

Makaron ze szpinakiem 200 g

Kompot 200 ml

                                                                       *1,3,9

24.04 ŚRODA

                                                                      Zupa z fasolki szparagowej    250 ml                                       

  Ryba smażona 90 g

Ziemniaki 150 g

Surówka z kalafiora i rzodkiewki 80 g

                                                  Kompot     200 ml                         *1,3,4,9

    

      25.04 CZWARTEK

                       Zupa krem z marchewki 250 ml

Polędwiczki w sosie pieczarkowym z  80 g

Kopytka 150 g

Surówka z kiszonej kapusty 70 g

                                     Kompot      200 ml             

                                                                                                      *1,3,9  

26.04 PIĄTEK

     Zupa krupnik z ryżu z koperkiem 250 ml

Naleśniki z polewą śmietanową 210 g

Sok tłoczony 200 ml

                                                                                                     *1,3,7,9

Jadłospis może ulec zmianie

* alergeny


J A D Ł O S P I S  06.05 – 10.05.2024

 

       06.05 PONIEDZIAŁEK

Zupa ziemniaczana

Ryż z jabłkiem i śmietaną

                                   Kompot                                 *7,9

                                            

      07.05 WTOREK

Zupa ogórkowa

Spaghetti bolognese

                                       Kompot                                *1,7,9

                                                                                     

08.05 ŚRODA

                                                                         Zupa krupnik z koperkiem                                         

              Pierogi z serem i polewą śmietanową

                                            Kompot                            *1,7,9

            

      09.05 CZWARTEK

Zupa pomidorowa z makaronem

      Kotlet pożarski   

Ziemniaki

   Bukiet warzyw

Kompot 

                                                                                                                 *1,3,7,9  

10.05 PIĄTEK

     Zupa jarzynowa

    Ryba smażona

Ziemniaki

Surówka z kapusty kiszonej

Kompot

                                                                                                    *1,3,4,7,9

 

Jadłospis może ulec zmianie

* alergeny


Zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)

INFORMACJE DOTYCZĄCE ALERGENÓW

Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz. U UE L 304 z dnia 22 listopada 2011 r.)

WYKAZ SUBSTANCJI LUB PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, owies, orkisz, kamut i ich odmiany hybrydowe)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne
  6. Nasiona soi i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy produkty pochodne tj.: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 ml/litr
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

Na jadłospisach są zamieszczone numery alergenów (od  1 do 14)


Zasady posługiwania się kartą obiadową na stołówce szkolnej.

  1. Uczeń uczęszczający na stołówkę szkolną po opłaceniu obiadów otrzymuje kartę, która weryfikuje płatność i upoważnia go do wstępu na stołówkę.
  2. Elektroniczna karta obiadowa jest wydawana uczniowi bezpłatnie.
  3. W przypadku braku karty należy niezwłocznie poinformować o tym intendenta.
  4. W sytuacji zniszczenia lub zgubienia karty uczeń, po wpłacie 6,00 zł u kierownika stołówki otrzymuje kolejną kartę.
        W czasie oczekiwania na wyrobienie nowej karty obiadowej, uczeń może odebrać posiłek, pod warunkiem że ,opłata za wyżywienie jest uregulowana.
  5. Uczeń, po wejściu na stołówkę przykłada kartę do czytnika elektronicznego na, którym wyświetlany jest komunikat:
     – Obiad wydano (kolor zielony) – uczeń powinien wejść na stołówkę
     – Brak deklaracji posiłku (kolor czerwony) – obiad nieopłacony, w tej sytuacji uczeń  nie otrzyma posiłku do czasu uregulowania wpłaty.
  6. Karta jest własnością szkoły, uczeń kończąc naukę w szkole lub w momencie całkowitej rezygnacji z posiłków zobowiązany jest do jej zwrotu.
    Zwrócona karta nie może być zniszczona ( podpisana, pomazana, przedziurawiona, pęknięta, zabrudzona).